Repræsentantskabsmødet afholdes hvert år inden udgangen af første kvartal, og indkaldes af bestyrelsen senest den 15. januar.
Forslag til behandling skal være formanden i hænde senest 1. februar.
Referat fra repræsentantskabsmøde i IRH torsdag den 2. marts 2023
DAGSORDEN, i h. t. vedtægterne.
I år er det blevet lidt mere spændende, vi er fortsat uden finanslov for 2023.
Vi er startet vores kursusaktivitet op, uden at vide om det er for egen regning.
Tilmeldinger til kurser er desværre lidt mere beskedent end normalt, men det kan selvfølgelig nå at ændre sig.
DIF har stoppet med udbud af kurser, vi var efterhånden den eneste bruger. Men vi har fået en aftale om at forsætte med deres tidligere kurser. Og vi har altid selv indgået aftaler med underviserne om tid og sted, så de fortsætter.
Vores kursister efterspørger ny kurser, så vi modtager ideer med stor tak.
Vi prøver med et Indlæg om: Hvordan fastholder vi vores unge i foreningerne? Undersøgelse om de unges motions- og idrætsvaner. Indlæg ved Peter Forsberg, Idrættens Analyseinstitut (Idan)
Konferencen
Vi gennemfører igen konference i november, den 17. og 18., og igen på Kollekolle.
Igen vil vi fokusere på erfaringsudveksling. Og i den forbindelse glæder jeg mig over at Danske Idrætsråd og Samvirker er startet op. Det kan givet på sigt udvide muligheden for erfaringsudveksling. Og derigennem styrke idrætsrådenes virke ude i kommunerne.
Vi lagde op til det samarbejde for 25 år siden, men vi fik afslag den gang fra femby- samarbejdet.
Beretningen blev taget til efterretning.
3. Forelæggelse og godkendelse af revideret regnskab.
Niels fremlagte det reviderede regnskab, som blev godkendt.
4. Indkomne forslag.
Ingen forslag modtaget.
5. Valg efter forslag fra de stemmeberettigede repræsentanter:
På valg
Formand Jan Mogensen, (Herlev)
På valg: Kasserer Niels Østergaard (Ishøj), Niels blev genvalgt.
På valg: John Sørensen (Gladsaxe), John blev genvalgt.
Bestyrelsesmedlem John Borelli (Høje Taastrup)
Bestyrelsesmedlem Jørgen Nielsen (Hillerød)
Bestyrelsesmedlem Jørgen Jørgensen, (Tårnby)
På valg: Poul Møller Hansen, (Allerød), Poul blev genvalgt.
På valg: Jørgen Busch Christensen (Helsingør), Jørgen blev genvalgt.
På valg:
1. Suppl. Lars la Cour, (Fredensborg), Lars blev genvalgt.
På valg: Revisor Leif Braunstein, (Ishøj) blev genvalgt.
På valg: Revisor Lars Engelberth (Rudersdal) blev valgt.
På valg: Revisorsuppleant Vakant
På valg: Revisorsuppleant Vakant
Ingen emner.
Dirigent Lars Engelberth
---------------------------------------
ISU og IRH årsberetning 2024
Skriftlig beretning
Idrættens Samarbejdsudvalg og Idrætsråd Region hovedstaden i Region Hovedstaden
Året 2024 blev igen et fornemt år med masser af idrætsaktiviteter og gode oplevelser, såvel for de mange idrætsaktive som for de, der overværede begivenheder eller blot så dem på de efterhånden mange sportskanaler. I vores eget regi har det været et roligt år, men vi glæder os fortsat over en rigtig god udvikling i foreningslivet i hele regionen, og vi har understøttet arbejdet ved at tilbyde mange former for idrætsrelevante kurser til såvel unge som erfarne idrætsledere.
Og alligevel blev 2024 et begivenhedsrigt år. Det skyldes, at vi efter ønske fra Kulturministeriet har ændret det således, at det fremover er Idrætsråd Region Hovedstaden (IRH), der har den direkte kontakt til ministeriets embedsmænd. Det betyder tillige, at det årlige driftstilskud modtages af Idrætsråd Region Hovedstaden, som tilsvarende foretager afrapporteringen af aktiviteterne. Efter at Idrættens Samarbejdsudvalg siden etableringen af tilskudsordningerne i 198x har haft den formelle kontakt til stat, amt/region og kommune, er opgaverne nu overgivet til IRH.
De tidligere benævnte amtslige kommunalfuldmagtstilskud på Kulturministeriets område på over 250.000 kr. årligt er forblevet i staten, og ad den vej modtog vi for året 2024 kr. 613.266 kr. (en stigning på godt 4% i forhold til 2023) til vores uddannelsesaktiviteter. Mens det i en årrække skete via Gladsaxe Kommune, sendes tilskuddet nu direkte fra forvaltningen i Kulturministeriet, hvis embedsmænd vi har haft et rigtig godt samarbejde med.
ISUs formål er at blive opfattet som en idrætsorganisation, som stimulerer til udvikling og gennemførsel af en tidssvarende idrætspolitik i hele regionen. Vores medlemsorganisation IRH omfatter alle regionens idrætsråd, og der er tætte bånd til disse og dermed til de lokale foreninger i de enkelte kommuner.
Alle arbejdsopgaverne i ISU løses ved en frivillig indsats, ligesom det sker i stort set enhver idrætsforening og hos os har det fungeret vældig godt i mange år. Vi vil gerne være kendetegnet ved at vores virke går ud på at inspirere, uddanne og udvikle idrætsledere – og i det hele taget forbedre idrættens vilkår i Region Hovedstaden. Vi arbejder kontinuerligt på at få en synligt fodfæste i alle hjørner af regionen, og det sker i et godt samarbejde med idrætsledere og politikere overalt i regionen. Der sker jævnligt udskiftninger overalt, så der vil stedse være behov for en indsats på dette område.
Det indbyrdes samarbejde i ISU fungerer meget tilfredsstillende, ganske som det har gjort det i årtier. Idrættens Samarbejdsudvalg ser det som sin fornemste opgave, at vi med fælles holdninger opnår en udbredt velvilje til en fortsat udvikling af rammerne og vilkårene for idrætsudfoldelse. Det er den samme personkreds, som i ISUs ledelse har sikret dette arbejde. Vi har den udfordring bedre at involvere yngre kræfter i ledelsen, men vi er i gang med at arbejde med det.
Idrætspolitik
Kommunerne i Region Hovedstaden har en formuleret idrætspolitik – mange steder nyligt revideret - og det er vi godt tilfredse med. Desuden er mange af regionens kommuner inde i billedet som Team Danmark centre med en stor koncentration af eliteidrætsudøvere i vort område til følge. Det er glædeligt, at denne udvikling på flot vis fastholdes, selv om mange kommuner i det øvrige land også gør sig attraktive i forhold til både elite- og breddeidrættens vilkår. Ligeledes har mange af regionens folkeskoler etableret en idrætsprofil, dels med særlige idrætsklasser og dels egentlige idrætsskoler, foruden nogle velbesøgte idrætsefterskoler. Helt naturligt drager en del af de unge til efterskoler uden for vores område, men de kommer heldigvis tilbage og vender tilbage til deres barndomsforeninger.
I 2024 savnede vi de store idrætsbegivenheder overalt, så regionens største arenaer bruges kun i beskedent omfang til idræt. Vi kunne godt ønske os, at flere af de store internationale idrætsevents igen kommer til Københavnsområdet.
Desværre er der mange steder mangel på tidssvarende faciliteter. Der kan fortsat konstateres begrænset facilitetstid- og adgang, hvilket medfører lange ventelister rundt om i vores region, især i svømning, gymnastik og fodbold er det et typisk problem for foreningsidrætten og dermed de potentielle deltagere. Det mærkes især i Københavns Kommune, som samtidig er plaget af mange uromagere, som forstyrrer og ødelægger idrætsaktiviteterne. For efterhånden en del år siden besluttede man at indføre vagtmandsløse idrætsanlæg, og det har medført en vældig utryghed blandt børn og unge og deres forældre. Kommunen er nu opmærksom på problemet, så vi håber på, at der igen kan skabes tryghed på alle idrætsanlæggene.
Brugerbetaling – nej tak
Der er desværre stadig drøftelser om etablering af forskellige former for brugerbetaling for idrætsudøvere i nogle kommuner. Betaling for at komme og motionere på idrætsanlæg og benytte mødelokaler kan vi naturligvis ikke gå ind for, ligesom vi er imod forskellige begrænsninger i de nuværende medlemstilskud. Mange analyser viser det gavnlige i bevægelse og motion, og foreningsidrætten har bevist sin store værdi i at tilbyde stadig flere attraktive muligheder for alle aldersgrupper. Vi håber, at der også fremadrettet findes mere fornuftige løsninger på kommunernes økonomi end ekstra administrative byrder til den frivillige idræt.
Der har i mange år været en aftale mellem kommunerne i Københavnsområdet om at man ikke behøvede at dyrke sin idræt i den kommune hvor man bor, for at foreningen modtog sit medlemstilskud. Denne debat ulmer stadig, men vi håber, at der findes løsninger på problem, og for eksempel er det jo ikke i alle kommuner, at der findes foreninger i alle idrætsgrene.
Konferencen for regionens idrætssamvirker
Den årlige konference for idrætsråd og idrætssamvirker i regionen blev afholdt på Kollekolle. Lige siden 1993 har vi afholdt idrætskonferencer til inspiration for repræsentanter for idrætsledere i alle kommunerne.
Årets hovedtema var børn og unge i foreningsidrætten. Niels Anton Toftgård fra Idrættens Analyseinstitut gennemgik deres rapport om især trivselsfremmende elementer, hvor der lægges stor vægt at få skabt motiverende idrætsmiljøer – noget der satses på iblandt de mange idrætskonsulenter i såvel DIF som DGI.
Dernæst gav Liselotte Byrnak en status over DIFs igangværende initiativer vedrørende øget motion for børn og unge, kaldet FIBU-projektet (Fremtidens idræt for børn og unge). Det er en del af DIFs politiske program, som er økonomisk støttet af APM-Fonden med hele 85 mio.kr. Under sloganet ”Alle har ret til et aktivt liv”, og for at skabe synergi hjælpes der til at idrætsforeningerne samarbejder.
Der bliver etableret ”spydspidsforeninger” der skal gøre en særlig indsats for at opfange børn og unge, hvor det ikke ligger naturligt at dyrke idræt og motion. For at ekvipere ungdomstrænerne med en god ballast, skal de gennem en uddannelse og afgive ”trænerløftet”, dvs. erklære sig enig i skabe et sundt idrætsmiljø i sin klub. Tillige skaber den enkelte forening i profil, hvor der satses på trivsel og sundhedsfællesskaber.
GIF Gymnastik Gladsaxe er netop en forening, som har taget FIBU projektet til sig. Foreningsdirektør Ida Lykke B. Brandt orienterede om, hvorledes projektet bliver implementeret i foreningen. Støttet af Gladsaxe Kommune og konsulentfirmaet Play er det lykkedes at organisere en øget træningsvolumen, der har medført en fødekæde og desuden et øget medlemstal.
Der blev også tid til erfaringsudveksling, hvor mange gode initiativer blev præsenteret, herunder forskellige tilskudsordninger, alt fra elitestøtte, talentudviklingsstøtte til den fælleskommunale handicap- og fritidspulje, som blandt har stimuleret til Lykkeliga i nogle foreninger.
Kursustilbud
ISU har nu i 30 år udbudt en bred vifte af tværgående idrætskurser, ingen af dem er idrætsspecifikke, så de opsøges af ledere fra alle forskellige idrætsgrene. Denne vores hovedaktivitet fungerer stadig med stor tilfredshed, for det høje niveau for søgning vidner om at vi dækker et stort behov. Konceptet har i alle årende været det samme, og i 2024 gennemførtes 66 kursusforløb, heraf en stor del idrætstilpassede førstehjælpskurser i de enkelte foreninger. Samlet var der 1220 deltagere, pænt fordelt fra regionens kommuner.
Vores kursusudbud er i løbet af årene naturligvis undergået en væsentlig udvikling. Vi følger udviklingen på uddannelses- og kompetenceområdet og bestræber os på at tilgodese nye tendenser og så mange kursister som muligt. I 2024 blev der udbudt flere nye kurser, ligesom der er nyheder i 2025 indholdet.
Kursusprogrammet udsendes alene elektronisk, og der er registreret mange mailadresser på foreningsledere og tidligere deltagere, så den når ud til et stort netværk på over 16.000 idrætsledere mv. Jeg vil her benytte lejligheden til at sige en stor tak til Jan Mogensen for en energisk og velfungerende administration.
Sundhed og motion
Det er vores indtryk, at idrætsudøvernes adgang til sundhedssystemet stadig er rimelig god. Den generelle fokus på sundhed, motion, ernæring og skadesforebyggelse er fortsat stigende. Naturligt nok, for levealderen og ikke mindst behovet for pleje er vidt forskellig for de, der motionerer og de, der ikke gør. Der er store samfundsmæssige besparelser ved at satse på en livslang motion og tilhørende attraktive tiltag og tilbud. Folkeskolerne bidrager også med initiativer til mere motion integreret i undervisningen, og det understøttes af et godt samarbejde med de lokale foreninger.
De landsdækkende idrætsorganisationer, DGI og DIF, præsenterede i forbindelse med udredningen af idrættens vilkår den fælles vision for 2025 gående ud på, at 50 % af befolkningen skal dyrke motion i idrætsforeninger og i alt skal 75 % dyrke motion i det hele taget. Det bliver svært at komme dertil, og selvom der fortsat er fremgang, så er der rigtig langt til at komme i mål med denne ambitiøse vision. Medlemsantallet opgøres ifølge folkeoplysningsloven på en bestemt måde, som dog ikke til fulde medtager en del udøvere, der kun i kortere tid er registreret som idrætsaktive.
Dansk Firmaidræt bidrager også til den øgede bevidsthed om værdien af et sundt liv. Med arbejdspladserne som omdrejningspunkt arbejder firmaidrætten målrettet på at få nye grupper til at dyrke motion. Under mottoet ”Et sjovere Danmark i bevægelse” stimuleres arbejdspladserne og ungdomsuddannelserne til at motionere.
TV 2 Kosmopol
Idrættens Samarbejdsudvalg har lige siden TV 2’s start i 1989 udgjort en væsentlig del af Lorrys ledelse – primært i repræsentantskabet, men også i bestyrelsen, hvor John Sørensen fra IRHs bestyrelse i 2024 blev indvalgt. Vi har 6 medlemmer af repræsentantskabet, og vi deltager aktivt i drøftelserne om programindhold, så man bedre appellerer til den yngre del af befolkningen – og ikke mindst til de idrætsinteresserede.
I årene med kommunalvalg er der ofte ekstra interesse for deres udsendelser, og netop i 2025 er der fokus på vilkårene for Kosmopol, da en arbejdsgruppe under kulturministeren skal revurdere de regionale TV-stationers rolle i medielandskabet. Ikke mindst nu hvor der i oplægget til arbejdet nævnes, at der er en stor skævhed i tildeling af ressourcer for eksempel gives lige så mange penge til Bornholm, som dækker 40.000 borgere og det samme til Kosmopol, som dækker næsten 2 mio. borgere.
Danske Idrætsråd & Samvirker (DIS)
DIS er kommet godt fra start og vi glæder os over at DIF er begyndt at inddrage DIS i de fæles opgaver vi sammen skal løse til gavn for den lokale idræt.
DIS formål er - gennem de lokale Idrætsråd:
• at være talerør for kommunernes idrætsråd og samvirker regionalt og på landsplan.
• at formidle erfaringsudveksling, analyser, debatmøder og konferencer for at styrke det enkelte idrætsråd til gavn for den lokale idræt i kommunerne og se med idrættens øjne på idrættens udfordringer lokalt - herunder også på landsplan.
Afslutning
Vi kan endnu en gang glæde os over, at mange af idrætsudøverne i vort område har opnået flotte resultater, ligesom der har i 2024 har været fremgang i antallet af idrætsudøvere i Region Hovedstaden. Der er også sket forbedringer i en del idrætsfaciliteter, men mange steder kan det konstateres, at der fortsat er et stort efterslæb i både vedligeholdelse og nyanlæg, når vi sammenligner os med andre regioner. Vi vil kæmpe for øget politisk bevågenhed på dette område.
Der skal til slut også lyde en tak til ISU’s medlemmer, samt bestyrelsen i IRH for arbejdet i det forgangne år.
Jens Risum, ISU og Jan Mogensen, IRH